HU

Rólam

 

Évekig azt gondoltam, hogy az üzleti élet az én utam. Csak valahogy nem igazán működött. Miközben a kereskedelemben keseregtem, szép csendben keresgettem. Azonban azt nem igazán tudtam még megfogalmazni, hogy mit. Jobb ötlet híján olyan papírokat gyűjtögettem, kereskedelmi üzemgazdász, kereskedelmi szaktanár, grafológus, röpke tíz év alatt középfokú angol nyelvvizsga. Olyan helyekre is eljártam, ahol nem adtak oklevelet - például buddhista elvonulások, Perlaki Tamás-féle művészeti filmklubok aktív résztvevőjeként figyeltem, tanultam.

 

Amikor ösztöndíjat kaptam egy 10 napos nemzetközi Erőszakmentes kommunikáció tréningre, még nem gondoltam, hogy ez sorsfordító lesz számomra. Ezt követően életemben először megpróbáltam és azóta is olyan munkát végezni, ahol az anyagi kilátások igen bizonytalanok, de a szívemet-lelkemet teljes egészében beleadom. Ehhez azóta is hű maradtam. Az elején még nem álmodtam arról, hogy szinte minden kontinensen dolgozhatok.

 

Az Erőszakmentes kommunikáció (EMK) által javasolt szemléletmódban ötleteket kaptam, hogy hogyan tudom a számomra legfontosabb kérdéseket megválaszolni: hogyan érdemes élni, hogyan tudok harmóniában élni önmagammal és másokkal. Hogyan tudom a harmóniát megtalálni az anyagi és a spirituális dolgok között. Ez mit jelent? Mikor akarok elmosogatni, e-mailekre válaszolni, és mikor leülni és egy kicsit magamra hangolódni. Nagyon szerencsésnek gondolom magam, mert megadatott a lehetőség, hogy nap, mint nap a számomra legfontosabb dolgokról, a szívemből beszélhessek a munkám során.

 

Rambala-Eva-(1).jpg

 

1996 óta folyamatosan tanulok Marshall Rosenbergtől, az Erőszakmentes kommunikáció modelljének kidolgozójától. 2000 - 2005 között mellette dolgoztam, mint az International Center for Nonviolent Communication (Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ) által akkreditált tréner, és a kelet-európai project vezetője. A munkám során eljutottam Európán kívül Ázsiába, Dél-Amerikába, az USA-ba, Kanadába és jó néhány volt szocialista országba dolgozni.
(Amerikai Egyesült Államok, Anglia, Argentína, Ausztrália, Bosznia, Brazília, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Észtország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, India, Kanada, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Mexikó, Moldávia, Norvégia, Oroszország, Puerto Rico, Románia, Sri Lanka, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia és Törökország).

Trénerként a kommunikációt, a konfliktusmegoldást, a csapatépítést és az életfeladat megtalálását, és követését tartom erősségemnek.

 

Fontos számomra, hogy ne keverjem össze az EMK és más, ehhez hasonló tanításokat, a lehető legkülönfélébb közösségeknek (nyitott csoportok, iskolák, kórházak, üzleti élet, börtönök, államigazgatási intézmények) is képes legyek a teljes spektrumot ajánlani (önkifejezés, empátia, düh, életfeladat, pénz, szexualitás, társadalmi változások). A kedvenc témáim az EMK és intimitás, valamint az életfeladatunk megtalálása és követése.

 

Hiszek a gondolat teremtő erejében. Igyekszem megtalálni a harmóniát; mikor szeretném megteremteni a körülöttem lévő valóságot, és mikor szeretnék szemlélődni, és az elfogadást gyakorolni. Az elfogadás jelenti azt is, hogy képes legyek a hétköznapi életemben túllépni a jó és rossz ideológiáján. Miközben megélem az érzéseimet, képes legyek a dolgokat, eseményeket előjel nélkül is látni. Persze ez önmagam minél teljesebb elfogadását, megértését jelenti. Próbálok egyre közelebb kerülni ahhoz a részemhez, ami halhatatlan és meglelni a test, szellem, lélek harmóniáját.
Az emberi tulajdonságok közül amellett, hogy egyre inkább igyekszem megérteni a cselekedeteim valódi mozgatórugóit, a legnagyobb figyelmet a türelmem és az empatikus képességem fejlesztésére fordítom.

 

Kíváncsian várom, hogy az élet milyen további meglepetéseket tartogat számomra!

 

Önéletrajz >>

 

Kedvenc filmjeim >>

 

Kedvenc könyveim >>