HU

Rólam

Még most is emlékszem egy kérdésre, amit 1999-ben halottam, egy pszichodráma csoportban, a vezetőtől: "Észrevetted, hogy számodra a munka, valami szükséges rossz?" A felháborodásom is élénken megmaradt emlékeimben.

Azért nem vettem észre, mert el sem tudtam képzelni, hogy másként is lehetne.

Azóta megértettem, vagy inkább felfedeztem, hogy lehetséges olyan munka, ami az én lelkemet is támogatja, a társadalomnak is, és meg is tudok belőle élni.

18 éves koromra már tudtam, hogy szívesen tanítanék, de abból "nem lehet megélni", ezért választottam az üzleti életet. Azért szabadidőmben, egy tanári képesítést is "szereztem".

 

Amikor ösztöndíjat kaptam egy 10 napos nemzetközi Erőszakmentes kommunikáció tréningre, még nem gondoltam, hogy ez sorsfordító lesz számomra. Ezt követően életemben először megpróbáltam és azóta is olyan munkát végezni, ahol az anyagi kilátások igen bizonytalanok, de a szívemet-lelkemet teljes egészében beleadom. Az elején még nem álmodtam arról, hogy szinte minden kontinensen dolgozhatok.

 

Az Erőszakmentes kommunikáció (EMK) által javasolt szemléletmódban ötleteket kaptam, hogy hogyan tudom a számomra legfontosabb kérdéseket megválaszolni: hogyan érdemes élni, hogyan tudok harmóniában élni önmagammal és másokkal. Hogyan tudom a harmóniát megtalálni az anyagi és a spirituális dolgok között. Ez mit jelent? Mikor akarok elmosogatni, e-mailekre válaszolni, és mikor leülni és egy kicsit magamra hangolódni, vagy valaki mással egymásra hangolódni. Nagyon szerencsésnek gondolom magam, mert megadatott a lehetőség, hogy nap, mint nap a számomra legfontosabb dolgokról, a szívemből beszélhessek a munkám során. Persze a szerencse mellett talán én is sokat tettem érte.

 

 

1996 óta folyamatosan tanulok Marshall Rosenbergtől, az Erőszakmentes kommunikáció modelljének kidolgozójától. 2000 - 2005 között mellette dolgoztam, mint az International Center for Nonviolent Communication (Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ) által akkreditált tréner, és a kelet-európai project vezetője. A munkám során eljutottam Európán kívül Ázsiába, Dél-Amerikába, az USA-ba, Kanadába és jó néhány volt szocialista országba dolgozni.


Tartottam képzést: (Amerikai Egyesült Államok, Anglia, Argentína, Ausztrália, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Észtország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, India, Kanada, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Mexikó, Moldávia, Norvégia, Oroszország, Puerto Rico, Románia, Sri Lanka, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia és Törökország, Ukrajna).

Trénerként a kommunikációt, a konfliktusmegoldást, a csapatépítést és az életfeladat megtalálását, és követését tartom erősségemnek.

 

Fontos számomra, hogy ne keverjem össze az Erőszakmentes kommunikációt és más, ehhez hasonló tanításokat és hogy a lehető legváltozatosabb közösségeket  mint nyitott csoportok, iskolák, kórházak, üzleti élet, börtönök, államigazgatási intézmények is képes legyek megszólítani. 

 

Spirituális utamon a legfontosabbnak azt tartom, hogy a hétköznapi életemben is képes legyél túllépni a jó és rossz ideológiáján. Miközben megélem az érzéseimet a hétköznapi életemben túllépni a jó és rossz ideológiáján. Miközben megélem az érzéseimet, az embereket, eseményeket előjel nélkül is tudjam szemlélni. Mindezt önmagammal kapcsolatban is megvalósítani.

 

Önéletrajz >>

 

Kedvenc filmjeim >>

 

Kedvenc könyveim >>