HU

Üzleti élet

Miért fontos az Erőszakmentes kommunikáció használata az üzleti életben?

 

Egy bizonyos helyzetből nézve két lehetőség adatott meg: vagy én kezelem a változást vagy a változás kezel engem.  

Ugyanakkor nagyon ritkán hallom, hogy valaki a következőről számolna be: a főnököm egy jelentős változást időben, őszintén, emberségesen közölt.


De vezető beosztású emberektől is gyakran hallom, hogy milyen nehéz emberséges kapcsolatokat kialakítani egy hierarchikus rendszeren belül.  Vagy a csalódottságot azoktól, akik megpróbálták, de nem jártak sikerrel.


A csak kötelességet teljesítő, a munkahelyük felé nem lojális kollégák nem versenyképesek a konkurenciánál a szívüket is beleadó munkatársak teljesítményével.   A vezetők egyre kevésbé tudnak hatalmi szóval irányítani, egyre inkább szükséges, hogy képesek legyenek lelkesíteni, együttműködésre sarkallni a munkatársaikat. 


A piaci helyzet egyre jobban megköveteli a korrekt viselkedést azoktól, akik hosszútávon szeretnének talpon maradni. 

 

Hogyan segíthet az Erőszakmentes kommunikáció?


Az EMK szemléletmódjának használata persze nem egy csodaszer, ami minden problémát megold, de nagyon sokat segít abban, hogy őszintén, tömören beszéljünk nehéz helyzetekben, kiálljunk önmagunk és az általunk képviselt szervezet érdekében, miközben odafigyelünk a másik fél jóllétére is.


Csak a négy lépés alkalmazása önmagában is sokat segíthet. Van akinek a megfigyelés megfogalmazása segíti a probléma feltárását, az érzés és a szükséglet kimondása a saját emberségének bemutatását, a kérés kimondása pedig egy nagy lökés a megoldás felé. 


Sokaknak a másik fél szükségleteire való odafigyelés a nagy tanulás.  Ez akkor is sok újat adhat, ha a felettesemben kezdem el keresgetni az embert, vagy akkor is, amikor a beosztottaimat kezdem más szemmel nézni, nem is beszélve a kiszolgálandó ügyfelekről.


A cél az, hogy megtanuljunk olyan emberi kapcsolatokat kialakítani egy szervezeten belül, ahol a kapcsolatok minősége segíti és nem gátolja a szervezet céljának megvalósítását.


Csak azoknak ajánlom, akik hisznek benne, hogy a szervezetük az életet szolgálja.  Ha egy olyan szervezet részeseként töltöd napjaid, ahol a profit fontosabb mint a vásárlók vagy ügyfelek, és szerencsés esetben a kollégák elégedettsége, akkor az általam javasolt szemléletmód nem fog sokat segíteni.  De ha szeretnél egy örömteli szervezetet megvalósítani, és itt Lővei Imre hasonló nevű könyvére utalok, akkor meggyőződésem szerint nagyon sokat meríthetsz a programjaimból.