HU

Erőszakmentes kommunikációra épülő kortárs mediátorképzés

Az Erőszakmentes kommunikációra épülő kortárs mediátorképzés

 

 

Az Erőszakmentes kommunikációra épülő kortárs mediátorképzés célja segíteni a gyerekeket, hogy a hozott mintáktól függetlenül legyenek saját élményű megtapasztalásaik, milyen az, ha kiállnak magukért, meghallgatják a másikat, majd együtt megkeresik a mindenki számára megfelelő megoldást az adott körülmények között.

 

Mit ajánlok a pedagógusoknak:

 

Tapasztalatom szerint a legtöbb gyerek nem tapasztal a környezetében követésre méltó konfliktusmegoldási stratégiákat.  Példát leginkább arra látnak, hogy ráerőltetjük az akaratunkat egy másik emberre, vagy meghunyászkodunk.  Ezt mindkét irányból ők maguk is megélhetik.  Vagy valaki rájuk erőlteti az akaratát, vagy ők képesek erre másokkal szemben.

 

Ezért tartom fontosnak, hogy egyre több partnerségre épülő saját tapasztalatuk is legyen.  Ezt csak akkor tarthatom elképzelhetőnek, ha valaki rendszeresen ebben a szellemben kommunikál velük. Vagy a pedagógus lehetőleg az, aki a legtöbb időt tölti velük, vagy a szülő.

 

Meggyőződésem szerint a 6-10 év közötti gyerekek már elég nagyok ahhoz, meg tanulják a megfigyelés-érzés-szükséglet-kérés négyesének tudatosítását és kimondását.  Ezért javaslom ezt a programot elsősorban alsó tagozatos pedagógusoknak.

 


Háttérinformáció:

 

Marshall Rosenbergtől, az Erőszakmentes kommunikáció alapító atyjától hallottam: ha megtanulod élni a folyamatot, és képes leszel saját hétköznapi konfliktusaidat ebben a szellemben megbeszélni, akkor minden bizonnyal megtalálod a módját, hogy hogyan tudd átadni annak a közösségnek, akikkel dolgozol.

 

Ez reménytelenül nehéznek tűnik?

 

A saját tréneri munkámban azt tapasztalom, hogy maximum 10-15 konfliktus fajta fordul elő rendszeresen. Ezekre pedig fel tudok előre készülni. Ha néhányszor sikerült sikert elérnem, és gyökeresen másként viszonyulni ezekhez a helyzetekhez, akkor elkezdhetek következetesen EMK-t tanítani.

 

Jelenleg nem tervezem, hogy tanítsak tanításmódszertant, de a Baki általános iskola pedagógusai oktatnak.

 

 

Amennyiben érdekel az ösztöndíj program: 

 

Figyelmedbe ajánlom Ösztöndíj programomat alsó tagozatos tanárok számára »»» 

 

Az Ösztöndíj programban való részvételhez, kérlek töltsd ki ezt a kérdőívet »»»